RIFAT EMEKÇİ

RIFAT EMEKÇİ

GÖZLEM
[email protected]

DENİZ ENGEL TANIMAZ

22 Eylül 2021 - 12:11

Ülkemizin ve Kuzey Ege’nin şirin  ilçesi Dikili’de yaşıyorum. İlçemiz yemyeşil doğası, temiz denizi, kumsalları, güler yüzlü insanları ile  genellikle engellilerin ve emeklilerin yaz kış tercih ettikleri bir yerleşim merkezidir. Dikili ilçesinin nüfusunun yaklaşık %45’i (%44.75) 50 yaş ve üzeri emekli nüfustan oluşmaktadır.
         Türkiye nüfusunun %24.07’sinin 50 yaş ve üzeri olduğu ve nüfusun giderek yaşlanmakta olduğu ülkemizde daha sağlıklı yaşamak ve daha iyi ve yaşanabilir bir ilçe için her şeyi yöneticilerden beklemek yerine burada yaşayanların katılımcı ortak akıl üreterek çaba göstermeleri gerektiği düşüncesi ile bir araya gelen gönüllüler olarak 2014 yılında Dikili ARGE Grubu adıyla yaşadığımız ilçe olan Dikili’nin sorunlarının tespit edilip çözümüne katkı sağlamak için Araştırma ve Geliştirme çalışmalarına başladık.
          Grubumuz ülkemizde bir başka örneği olmayan, bir ilçenin kentsel ve kırsal alanlarını da kapsayacak geniş kapsamlı şekilde, sağlık, sosyal, ekonomik, kültürel, vb alanda Dikili ilçesinin gelişimine katkıda bulunacak, kısa orta ve uzun vadeli hedef ve stratejilerin yer aldığı çalışmalar yapmayı hedefledi.
        “Daha iyi ve yaşanabilir Dikili” için öncelikli olarak dezavantajlı kesimler (engelli, yaşlı, kadın ve çocuklar) olmak üzere Dikili’de sürekli ve geçici yaşayanların doğru sağlık davranışlarının ve sağlıklı yaşam bilincinin kazandırılması; yaşlı, engelli ve ailelerinin yaşam kalitelerinin yükseltilerek aktif yaşama katılımlarının sağlanması; Dikili’de ziraat, ticaret, sanayi, turizm gibi sektörlerin gelişmesi, yerel ekonominin canlandırılması ve bölgenin kalkındırılması; Dikili’de çevre, kültür, sanat ve turizm alanında ilçenin gelişimine ve tanınırlığına katkıda bulunarak kırsal kalkınma ve kırsal turizm, sağlık turizmi, engelli ve 3. yaş turizminin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunulması, daha iyi ve yaşanılabilir Dikili için sağlık, sosyal, kültürel ve teknik vb her türlü araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile Dikili’nin ihtiyacı olan her türlü tesislerin kazandırılması amacıyla gönüllülük temelinde bir araya gelen Dikili Ar-Ge Grubu,“Sağlığın Geliştirilmesi”, “Dezavantajlı Guruplar-Yaşlı, Engelli, Çocuk ve Kadınlar”, “Yerel ve Kırsal Ekonomi” ve “Kent Kültürü” olmak üzere 4 adet alt çalışma gruplarını oluşturarak çalışmalarına devam etmiştir.

             2015 yılında İzmir Kalkınma Ajansı hibe desteği ile yapmış olduğumuz Deniz engel tanımaz” ve “Madran suyu tükenmeden”  projelerimizi 2016 yılında hayata geçirdik“
          Bu projelerden engelliler ve yaşlılar için yaptığımız “Deniz engel tanımaz “ projemizi Dikili mavi bayrak sahilinde Dikili Belediyesi desteğiyle 2016 yılı Temmuz ayında hizmete açtık. Proje kapsamında proje alanında engelli otoparkları, engelliler için özel soyunma kabinleri, duşlar, gölgelikli oturma yerleri   ve kumsaldan denizin içine kadar uzanan özel yol ve denizin içine rampa yapıldı. Ayrıca proje kapsamında  özellikle hareket kısıtlaması olan engelli ve yaşlılarımız için hem kumsalda,hem da denizde refakatçiler ve özel can yelekleri desteği ile rahatça kullanabilecekleri özel deniz sandalyeleri alınarak her yaş gurubundan özel insanlarımızın yaz boyunca denizden ve kumsaldan faydalanması sağlandı. Ayrıca Engelsiz Dikili için Dikili şehir içi sahi yolu ve çevre donatılarının sağlığın geliştirilmesi ve dezavantajlı gruplar( Yaşlı, Engelli, Çocuklar) açısından değerlendirme raporu hazırlanarak Yerel yönetim ve ilgili kurumlara iletildi.
         Bu güzel “Deniz Engel Tanımaz” isimli projemiz Dikili’de yaşayan engelli ve yaşlılarımızı, Dikiliye yaz ayları boyunca gelen engelli, yaşlı yazlıkçıları, çevre il ve ilçelerimizden Dikili’ye günübirlik tatile gelen engellilerimizi  ve engelli derneklerimizi çok mutlu etti. Projemizin hayata geçtiği ilk yıl proje sahibi derneğimiz olan Türkiye Yardım Sevenler Derneği Dikili Şubesi katkısı, engelli ailelerimiz ve engelli gönüllülerinin desteği ile güzel anılar yaşandı.
           2017  yılında da  bir süre engelli gönüllülerinin desteği ile sürdürülen projemiz 2017 yılından sonra  eski ve yeni Belediye yönetimimizin destek vermemesi sonucu hizmetini sürdüremedi. Engelsiz plaj alanımızda kötü niyetli kişiler tarafından  ilk önce engelli araç levhalarımız söküldü, yürüme yolu ve soyunma kabinlerimiz, duşlar tahrip edildi. Kısacası engellilerimizin yaz ayları boyunca toplumsal kaynaşmasının sağlandığı örnek projemiz sürdürülemedi. Son üç yıldır engellilerimiz bu alandan faydalanamıyor. Sahile bile inemeyen çocuk,genç ve yetişkin engellilerimiz, yaşlılarımız evlerinde dört duvar arasında hapis hayatı yaşıyor. Güzel amaçlar içen alınan bugünkü değeri yaklaşık bir milyon lira olan  özel plaj sandalyelerimiz plaj alanındaki depoda  çürümeye terk edildi.
           Proje alanına zarar veren  insanların ve Yerel yönetimin duyarsızlığı Dikili Ar-Ge proje ekibi arkadaşlarım ile birlikte tüm yaşamını engellilere yönelik sivil toplu ve kurumsal çalışmalara adamış, projede de bir süre koordinatör olarak görev yapmış engelli bir kişi olarak şahsımı ve ekibimizi  çok yaraladı.
          Yıllar içinde eski ve yeni Belediye yönetimlerine yaptığımız kişisel başvurularımız hep sonuçsuz kaldı. 2020 yılı Ekim ayında Dikili’de Büyükşehir Yerel Hizmetler Ofisinde  İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Dikili Belediyesi yetkilileri, Proje sahibi Dernek Başkanı ve şahsımın katılımı ile engelsiz plaj ile ilgili bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda bu alan ile gerekli düzenlemelerin 2021 yaz sezonuna kadar yapılacağı ,bu alanın engelli ve yaşlıların kullanımına açılacağı bildirildi. Ancak; 2021 Mart ayında Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza projenin durumu  ile ilgili yapmış olduğumuz başvurumuza   pandemi nedeniyle engelsiz plaj alnımızda bu yıl gerekli düzenlemelerin yapılamayacağı bildirildi. Yaz aylarının ortalarına geldiğimiz bu günlerde Dikili’de yaşayan engellilerimizin  bu yazı evlerinde geçirecek olmalarının üzüntüsünü yaşıyoruz.
             Bu günlerde Dikili İlçemizde Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın desteği ve Dikili Belediyemizin özverili çalışmaları ile özellikle alt yapı,yollar,çevre düzenlemeleri konusunda güzel çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda da Dikili’de bisiklet kullananlar için çok güzel bisiklet yoları yapıldı ve hizmete sunuldu. Keşke bu güzel hizmetler 2021 yaz sezonuna yetiştirilmişken , bu güzel çalışmalar kapsamında  Dikili Mavi bayrak engelsiz plaj alanımızda gerekli düzenlemelerde yapılmışaydı. Önceki yıllarda da eski Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Tosun bizlerin sesini duymamış, ancak Dikili Şafak Pavey  Gençlik Merkezinde  biriç oynayan 20-25 kişi için denize nazır kafe düzenlemesi yapmıştı. Eski ve yeni Belediye yönetimlerimizin Sayın Başkanlarımızın,  Belediye meclis üyelerimizin Dikili’de yaşayan engelli ve yaşlılarımıza  bisiklet kullananlara ve biriç oynayanlara karşı gösterdiği ilgiyi ve desteği göstermemesi konusunda üzüntü duyuyoruz. 
               İzmir Büyükşehir Belediye Başkanım Sayın Tunç SOYER ve Dikili Belediye Başkanımız Sayın Adil KIRGÖZ  Değerli Başkanlarım  sizleri çok seviyor ve çalışmalarınızı taktir ediyoruz.  Biz engelliler en üst makamdan ,en alt makama kadar  Siyasilerimiz, Bürokratlarımız, Bakanlıklarımız ve Yerel yönetimlerimizin değerli Başkanlarından lütuf istemiyoruz. Bizler,  engellilerin ağır bedeller ödeyerek,büyük mücadeleler sonucu  2015 yılında TBMM’de iktidar ve muhalefet partilerimizin ortak desteği ile kabul edilen Engelliler Yasamız ve TBMM’de onaylanarak iç hukukumuzda da geçerlik kazanan Uluslar arası sözleşmelerden kaynaklanan, Yerel Yönetimlere de büyük yükümlülükler ve sorumluluklar getiren engelli haklarımızın uygulanmasını istiyoruz. Kısacası toplumsal yaşam içinde eşit yurttaşlar olarak hiçbir engel ve sorun olmaksızın yaşamak istiyoruz.
                İzmir Büyükşehir Belediye Başkanım Sayın Tunç SOYER ve Dikili Belediye Başkanımız Sayın Adil KIRGÖZ  Değerli Başkanlarım, komşu İlçemiz Aliağa’da Belediye yönetimi İlçenin en merkezi yerinde denize yakın bir parkta, parkın bir bölümünü engellilere tahsis etmiş. Burası Kafe, dinlenme alanı, kütüphane, sosyal, kültürel ve eğitim alanları ile çok güzel bir yer. Aliağa Belediyesi burada Belediye de engelli kadrosunda çalışan üç engelli kardeşimizi burada görevlendirmiş. Bu alanda Engelliler Derneği, engelli aileleri ve gönüllülerinde desteği ile çok güzel çalışmalar yapılıyor.  İlçemizde de Dikili Mavi Bayrak Engelliler Plaj alanımızın yanında Mavi Bayrak Plaj_Kafenin  yıllarca işletmeciliğini yapan engelli dostu değerli  roman kardeşim Muammer Bey   işletme alanı içinde akülü sandalyesinde elişlerini satarak kimseye muhtaç olmadan akülü tekerlekli sandalyesinde hayat mücadelesini sürdüren engelli bir kız kardeşimize sahip çıkmış. Muammer Bey’in bu güzel desteği engelli ve roman hakları konusunda hak savunucusu bir kişi olarak beni çok mutlu etti. Lütfen siz değerli Başkanlarımda Dikili engelsiz plaj konusunda Muammer kardeşimiz gibi, Aliağa Belediyesinin yaptığı güzel hizmet gibi  engelli kardeşlerimizi, yaşlılarımızı sevindirin ve sahip çıkın. Özel insanlarımızı deniz,kum ve güneş ile buluşturalım. Bu güzel yaz günlerinde evlerinde hapis hayatı yaşamasınlar, Dikili’de yaşayan engellilerimiz,Kınık,Soma,Akhisar gibi bölge ilçelerimizde yaşayan engellilerimiz ve aileleri ile Dikili’de tatil yapmak isteyen tüm engelliler ve aileleri için  ücretsiz denize girebilecekleri engelli dostu bir tatil imkanı sunalım.Engelsiz plaj alanımızda gerekli düzenlemeler ile engellilerin  yaz kış sürekli kullanabilecekleri sosyal ve kültürel etkinlikleri yapacakları güzel bir ortama, sahilin en güzel yerinde güzel bir sosyal hizmete  kavuşturalım.Dikilimizin adını örnek çalışmalar ile hep beraber tüm Ülkemize ve tüm Dünyaya tanıtalım. Bu çalışmalarımızı ulusal ve uluslar arası projeler ile taçlandırarak Engelsiz Dikili ortak paydasında özel insanlarımızı mutlu edelim.
               Çocuk,genç, yetişkin ve yaşlı özel insanlarımızın hiçbir mazeret üretilmeksizin  güzel hizmetlere layık olduğu inancındayım.Saygılarımla.
Rifat EMEKÇİ 
Emekli Sosyal Hizmetler Müdürü
T.Sakatlar Konfederasyonu eski Gn.Sekreteri
Spastikler Federasyonu Kurucusu ve eski Gn. Başkanı
Dikili Kent Konseyi Engelliler Meclisi Üyesi

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum