RIFAT EMEKÇİ

RIFAT EMEKÇİ

GÖZLEM
[email protected]

ENGELSİZ SPOR, ENGELSİZ MİLLİ YÜREKLER…

28 Ekim 2021 - 12:12

Ampute Futbol Milli Takımımız, Avrupa Şampiyonası finalinde İspanya'yı 6-0 yenerek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonluğuna uzandı. İstanbul'da düzenlenen 2017 Avrupa Şampiyonası'nda kupanın sahibi olan milliler, 2021'de de zirveye yerleşerek bu mutluluğu üst üste ikince kez yaşadı.
İşitme Engelliler Milli Futbol Takımımız da , 24. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları elemelerinde (Deaflympics) Fransa ile karşı karşıya geldi. Fransayı 3-0 yenen Milli takım gelecek yıl Brezilya'da düzenlenecek 24. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları'na katılmaya hak kazandı. İşitme Engelliler Milli Futbol Takımımız oyuncuları İstiklal marşımızı işaret diliyle okuyarak gönüllerimizi fethetti.
Çok mutlu olduk, çok sevindik.  Sporcu kardeşlerimiz bir kez daha Engelli insanların bir şeyler yapabileceğini kanıtladılar. Tüm kardeşlerimizi en içten dileklerimle kutluyorum. Engelli sporcular diğer sporcular gibi milyonluk sözleşmelere imza atan, lüks bir yaşam sürdüren insanlar değildir. Zor koşullarda antremanlarını   gerçekleştiren, kendilerine uygun olmayan, ulaşım ve çeşitli eksikliklerin bulunduğu tesislerde zor koşullarda spor yapmaya çalışan sporcularımızdır. Futbolcularımız vatan savunmasında sakat kalan gazi kardeşlerimiz, çeşitli Belediyeler bünyesindeki Engelli spor kulüplerinde ve Engelli STK’larımız Engelli spor kulübü üyesi  olan kardeşlerimizdir.
Askerlikten kaçmak için çürük raporu alan, bedelli askerlik yapmak için sıraya giren  başta bazı siyasilerimiz olmak üzere, yine bazı siyasetçi çocuklarımızın ve zengin çocuklarının   Engelli Milli sporcu kardeşlerimizin bu başarıları ve milli duruşları karşısında utanması gerektiği inancındayım.
Kardeşlerimizin bu başarıları Engellilerin hayatında sporun ne kadar önemli olduğunun önemli bir kanıtıdır. İlk,Orta,Lise yıllarında okullarımızda biz engelliler hep spor’un dışında tutulduk. Beden Eğitimi derslerinden rapor  alınarak hep muaf olduk. Yıllarca Engellilerin spor yapması engellendi, Engelliler korumacı anlayış ile spor aktivitelerinin dışında tutuldu.
Engellilerin de spor katılımlarını arttırıcı çalışmalara ihtiyaç vardır. Kapsamlı çalışmalar yapılarak bu bireylere ulaşılmalı, yapabilecekleri spor dalları ve katılabilecekleri faaliyetler hakkında bilgiler verilmeli, katılımlarını arttırıcı organizasyonlar düzenlenmelidir. Amatör  olarak spor yapanları da motive etmek için turnuvalar düzenlenmeli, ligleri ve turnuvaları finanse edici sponsorluk çalışmaları ciddi bir şekilde yapılmalıdır. Hiç spor yapmayan kadın bedensel engellileri bilinçlendirici çalışmalar yapılmalıdır.
Rehabilitasyon merkezleri ve fizyoterapistler mümkün olan en erken dönemde engellileri spora yönlendirmelidir.  .Doğuştan engelli olan bireyler için de okulların önemi büyüktür. Okullardaki beden eğitimi öğretmenleri engelli çocuklar için de uygun spor ortamları yaratmalı, beden eğitimi derslerine mutlaka onlarda dahil edilmelidir.
Kapsamlı bir tarama, iyi bir araştırma ile her engelli bireye uygun spor dalı keşfedilmeli, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi diğer büyük spor kulüpleri de engelliler için takımlar kurmalıdır. Bölgesel imkanlar açısından düşünürsek engellilerin girişinin kolay
olacağı, tekerlekli sandalye basketboluna uygun sahalar yapılmalı, saha kenarına engelli olmayan bireyler için de spora uygun tekerlekli sandalyeler bırakılmalı, engelli olan ile
olmayanı kaynaştırıcı faaliyetler düzenlenmelidir.

Masa tenisi okullarda, rehabilitasyon merkezlerinde rahatlıkla kurulabilecek bir düzeneğe sahiptir. Okullarda beden eğitimi öğretmenleri, rehabilitasyon merkezlerinde de
fizyoterapistler ekipman maliyeti düşük, öğrenmesi kolay ve eğlenceli olan bu sporu
engelli bireyler için organize etmelidirler.  

Engelli bireylere ayrı yerler inşa etmek yerine mevcut ortamlar onların da girebileceği hale getirilmelidir, böylece entegrasyon da sağlanmış olabilir.  Engelli bireylerin spor karşılaşmalarını saha içinde izlemek yerine engelli olmayanlar sağlıklı kişiler gibi maçları gibi tribünden izleyebilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Bu sorun temel sorunlardan biri olarak görülmeli, belediyeler bunun için çözümler üretmelidir. Daha mutlu, daha aktif, daha müdahil engelli bireylere sahip olmak için spora  çok daha fazla önem verilmelidir. Bu duruma bir halk sağlığı sorunu olarak bakılmalı ve bu konuda uygun çalışmalar yapılmalı, projeler desteklenmelidir. .
 Tv kanalları da bu konuya eğilmelidir. Ampute futbol liginin  maçlarına ulusal kanallardan sadece TRT ilgi göstermektedir. Diğer ulusal kanallar da mutlaka spor haberlerinde ampute futbol ligi, tekerlekli sandalye  basketbol ligi ve diğer engelli sporu ile ilgili olaylara yer vermelidir.
Spor sağlıklı insanların hayatına olumlu katkılar sağladığı gibi engelli insanların yaşamlarına da olumlu katkılar sağlamaktadır. Spor yapan  engellilerde planlı çalışma davranışı, spor yapmayanlara göre yüksektir. Spor yapan  engellilerde kolay arkadaş edinebilme davranışı, spor yapmayanlara göre yüksektir. Spor yapan  engellilerde takım çalışması davranışı, spor yapmayanlara göre yüksektir. Spor yapan  engellilerde iş bölümü, paylaşma ve dayanışma davranışı, spor yapmayan  engellilere göre yüksektir. Spor yapan  engellilerde diğer insanlarla rekabet etme davranışı, spor yapmayan  engellilere göre yüksektir. Spor yapan  engellilerde başkalarının fikir ve inançlarına hoşgörülü davranma davranışı, spor yapmayanlara göre yüksektir. Spor yapan  engellilerde insanlara sevgi ve saygı duyma davranışı, spor yapmayan bedensel engellilere göre yüksektir.
Engelli bireylerin de normal gelişim gösteren insanlar gibi spor yapmaya gereksinimleri vardır. Çünkü spor etkinlikleri engellilerin toplumsal yaşama katılımında önemli bir işleve sahiptir. Engellilerin egzersiz ve spora katılımı bir insan hakkı olarak değerlendirilmeli, engelli bireylerle daha etkin iletişim kurularak spor ve fiziksel aktivite olanakları ve yararları konusunda daha iyi bilgilendirilmelidir.
Rifat EMEKÇİ
Engelli hakları Savunucusu




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum