Remzi Doğan

Remzi Doğan

EZBERBOZAN
[email protected]

NOEL BABA'MI ! AYAZ ATA'MI MİLLİ ?

21 Aralık 2023 - 19:39

AYAZ ATA MI ? NOEL BABA’MI ? HANGİSİ MİLLİ ?   
Yeni bir yıla daha giriyoruz,
Türkler  Yüz/Yüzyıllar boyunca Dünya’da en çok Devlet ve İmparatorluklar kuran bir Millettir.
En büyük özellikleri ; Kültürlerine ve Milli Değerlerine sahip çıkarak, ilklerin başlangıçlarını yapmışlardır.
 Bunların başında, NARDUGAN BAYRAMI ve AY ATA gelir.
Fiilen içinde yaşadığımız, 100. Yılını doldurduran,Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu  Türkiye Cumhuriyeti
Türklerin son kurduğu Devlettir.
*********

Fazla uzatmadan hemen konuya gireyim.
Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Devleti yönetenlerimizin dillerine pelesenk ettiği en öncelikle kelimeler YERLİ ve  MİLLİ ‘dir.
 Bu sihirli kelimelerin toplumda yarattığı pozitif enerjinin yanında unutulan bir gerçeği vurgulamak istedim.
 Kültür değerlerimizdeki MİLLİ’lik AYAZ ATA’dan başlanır, öncelikli vurgulanıp, birde hayata geçirilirse  daha büyük anlam taşıyacağı muhakkaktır.
Örneğin, Yüzyıllarca tüm Dünya’da her yılbaşında  NOEL BAYRAMI kutlanır, ( Noel Baba’yada atıfta bulunulur 
Halbuki Noel Baba ile Noel Bayramının uzaktan yakından hiçbir ilgiside yoktur.
Noel Bayramı  Hz. İsa’nın doğuşu ile alakalı bir durum iken, Dünya’da  Hırıstiyan ve İslam aleminin tamamında Noel Baba yılbaşlarının simgesi haline gelmiştir.
Ne yazık ki Ülkemizde de Yılbaşlarındaki kutlamaların baş aktörü Noel Baba’dır.
Sözün özü, farkında olmadan kültürel değerlerimizi yok etmede üzerimize yok Maşallah.
Noel ve Noel Baba yyerine Türklerin Yeniden Doğuşu anlamına gelen NARDUGAN bayramı ve AYAZ ATA’yı neden kutlamayız  ?
Noel Baba’yı iyi  bilir,
her yılbaşında Noel Bayramı olarak kutlar,  
yetmezmiş gibi ,  çocuklarımızın kılık kıyafetlerini de yine Noel  kıyafetleri ile donatır, yılbaşlarında boy göstermeyi   mahiret sanıp, milyonlarca lirayı bu yolda harcayarak  AYAZ ATA’yı bilmemezliğe gelir,  sonra da MİLLİ’likten bahsederek  düğmeyi en baştan yanlış yerden iliklediğimiz anlamına gelmez mi ?
**********


AYAZ ATA kimdir ?
Eski Türkler’de Soğuk Hanı olarak bilinen Ayaz Ata’mız, efsaneye göre kışın soğuk havalarda ortaya çıkan ve aç, fakir, kimsesiz garibanlara yardım eden bir evliyadır. Ayaz kelimesi tüm Türk coğrafyasında yakıcı soğuk anlamına gelir.
Ay Tanrısı’nın, soğuk havaya karşı Türkler’i koruması için Ayaz Han’ı gönderdiğine inanılır. Ayaz Ata, Türkler’in gerçek Noel Babası’dır.
Türkler’in yeniden doğuş bayramı ise Nardugan’dır.
İslam öncesi eski Türk inanç ve kültürüne göre dünyanın tam ortasında hayat ağacı olan bir Akçam vardır. Gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık’ta gündüz, geceyi yenmiş yani Güneş zafer kazanmış olur.
Zira gece karanlık kötü, gündüz aydınlık iyidir. Türkler tanrı Ülgen’e teşekkür bağlamında Akçam ağacı altında şarkılar söyleyip kutlama yapardı. Akçam ağacının dallarına Tanrıdan dilekler asılır, altına da hediyeler konulurdu.
Ayaz Ata tarihi geçmişi 10 bin yıla uzanan proto Türk topluluklarında Yel Ana olarak anılırdı.
Türkler, güneşin zaferini ve yeniden doğuşunu, büyük şenliklerle ‘Akçam Ağacı’ altında kutlardı. Nardugan olarak bilinen bu bayram, Hunlar tarafından  Avupa’ya taşındı. Avrupa’dan çekildikten sonra Hristiyanlar, Nardugan törenini İsa’nın doğumuyla ilişkilendirip Noel adıyla devşirerek kutlamaya başladı.
Kudüs davamızın BM’lerdeki başarısı,  Dünya’nın ‘’5’’ ten büyük olduğunu  ispatlarken, ABD ve İsrail ‘i yalın ayak  bırakmanın  başarısı  kuşkusuz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’nın gayreti ile Türkiye Cumhuriyetinin liderliği ile olmuştur.
Şimdi sıra AYAZ ATA’mız ve NARDUGAN Bayramı’nın  Millileştirilmesinde.
Türk Dünya’sında kutlanan NARDUGAN Bayramının bundan sonraki yıllarda Türkiye Cumhuriyetinde de kutlanması ümidiyle, 2018 yılının Türk İslam Dünya’sında Barışın, Kardeşliğin, Huzurun, Sağlık ve Bereketin  hakim olmasını diler,
Yüce Türk Milletinin huzur ve güveni için, şahadete ermiş şehitlerimize Yüce Rab-bimden rahmet, Gazilerimize sabır, gece gündüz  güvenliğimiz  için nöbette olan Asker ve Kolluk Kuvvetlerimizin bileğine kuvvet dilerim.
İyi haftalar dileğiyle.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum