Remzi Doğan

Remzi Doğan

EZBERBOZAN
[email protected]

'' HATA, ACELECİLİĞİN HAYIRSIZ ÇOCUĞUDUR.''

11 Haziran 2022 - 01:01

‘’ HATA,  ACELECİLİĞİN HAYIRSIZ ÇOCUĞUDUR.
’’Atasözleri her kültürün vazgeçilmez parçalarındandır. Aynı durum Türk kültürü için de geçerlidir. Türk kültürü içinde sayısız atasözü bulunur ve her bir atasözü belirli olaylara ve duygulara karşılık gelir. Bu atasözlerinden biri de ‘’ dereyi geçerken at değiştirilmez ‘’ atasözüdür.

Peki, bu atasözü ne anlama gelmektedir? 

Dereyi Geçerken At Değiştirilmez  atasözü, bir işin üzerindeyken yöntem değiştirmenin sağlıklı olmadığı anlamına gelmektedir.
 Eğer bir iş yapılmaktaysa ve o işin en önemli noktası gerçekleştiriliyorsa, tam da bu noktada işi yaparken uygulanan yöntem değiştirilmemelidir. Kullanılmakta olan yöntemle devam edilmeli ve işte bu yöntemle bitirilmelidir. Çünkü yöntem değiştirmek, her şeye baştan başlamak anlamına gelmektedir. Bu da insanı yavaşlatır ve kişinin ulaşmak, varmak istediği noktadan uzaklaşmasına sebep olur. Artık bir kere bu yola girdim, dereyi geçerken at değiştirilmez, devam edeceğim.
Özellikle siyasi arenada sık sık At değiştirmenin yanında, ‘’acelecilik te’’ hata yapmanın başrol oyuncusu olduğunu hatırdan çıkarmamak gerekir.
Bu sebepten makalemin başlığını  ‘’ ACELECİLİK ‘’ üzerine kurguladım.
Tecrübenin doruğundaki yaşamımıza  merdiven dayarken, önemli yaşanmış hikayelerin tecrübeleri ile yüzleşerek geldik bu günlere.

Kısacası ; Deli-Kanlılık dönemlerimizdeki aceleciliğimizden kaynaklanan hatalarımızı sabır ve sükûnetle devam ettirmeyi bedeller ödeyerek bu günlere ulaştık.

Bu haftaki makalemi birazda uzaktan izlerken ‘’MR’’ sini çektiğim ‘’ ACELECİLİK ‘’ ,‘’ SABIRSIZLIK ‘’ ve  ‘’ Büyüklerin büyüklüğünü, küçüklerle paylaşamayıp, ‘’ Merdivenin basamak, basamak çıkıldığını ‘’ gösterememelerinden doğan kargaşanın beklenmedik üzüntülere  yol açmasının uyarısını yapmaktır.
Uzun uzun yazmadan ilginç bir tespit yapıp, Atasözlerimizi, Ünlü kişilerin yaşanmışlık üzerine söylediklerinin başlıklarını yazarak, konu üzerinde düşünme,  dikkati çekmenin  faydalı olacağını  hissettim.
MEALA ;
Remzi DOĞAN ; Seni sevenlerin seni büyütüp bir görev vermiş, o sevenlerini görmemezlikten gelir, acele davranıp, ikincini istersen, o zaman seni seven dostların değil ! o görevi sadece sen veya senin adına birileri  istiyor anlamına gelir ki ! yalnızlaşır, erken yorulur, baştan kaybeder sen senlikten çıkarsın ! Biz seni kaybetmek değil, kazanmak istiyoruz.

** Hz MUHAMMED ; Dikkat ve temkinli hareket etmek Allah”tan, acele etmek ise şeytandandır.
** Hz. MUHAMMED ; Acele işe, şeytan karışır.
** MEVLANA ; Ey tez canlı, aceleci, ham kişi! Bir dama bile basamak, basamak bir merdivenle çıkılır.
** Hz. ALİ ; İki şey aklı ve tedbiri bozar. Biri acele etmek, biri de olmayacak şeyi istemek.
** ARTHUR SCHOPENHAUSE ; Kusursuz bir bilge, asla kararsızlığa düşmeyen ve asla acele etmeyendir.
 ** LA FONTAİNE ; Acele etmenin anlamı yoktur. Önemli olan zamanında yola çıkmaktır.
**  Abdulkadir GEYLANİ ; Acele eden ya hata yapar yahut hataya yakın olur.
** Hz. ALİ ; Acele eden kimsenin isabetli karar  aldığı  az görülmüştür.
** MEVLANA ; Sabır sevincin, acele pişmanlığın ifadesidir.
** Cahit ZARİFOĞLU ; Acelecilik, el keser; gevezelik dil.
** Kaşgarlı MAHMUD ; Aceleci sinek, süte düşer.

ÖRNEĞİN ;
** Terazi var tartı var, her şeyin bir vakti var
** İyi iş altı ayda çıkar
** Demir tavında dövülür
** Geç olsun, güç olmasın
** Acele yürüyen yolda kalır
** Acele işe şeytan karışır
** Merdiven ayak, ayak çıkılır


Pascal’ın bir sözünü kendime şiar edindim ‘’Kurşunkalem kadar mütevazı bir şey daha görmedim. Yazmaya devam edebilmesi için devamlı küçülmesi gerekiyor.’’ Büyüklerimizin bazen #ombudsman ‘lık yapacağına sessiz kalmalarına da anlam veremiyorum bazen.

Benimde yaşımda ilerledi, şayet sağanak halindeki zamlardan kurtulursam inanın ilk paramla ÇOCUKLUK satın alacağım, BÜYÜKLÜK SİZDE  kalsın demek için.
Rahmetli Nihat Atsız’ın bir sözünü çok tutarım, ‘’ Büyük adamların hatası, Güneş tutulmasına benzer, onları herkes görür ‘’. Bu söze birde ben ilave yapayım ‘’ Bazı büyük adamlar, BÜYÜK GÖRÜNEBİLMEK İÇİN ETRAFINI KÜÇÜK ADAMLARLA doldurur. Siz onlardan olmayın.

Napoleon ;
‘’ Büyük insanlar dinlemeyi tekellerine alır, küçük insanlar konuşmayı ‘’
Çok konuşanları değil sessiz çoğunluğun, mimik, beden dili ve bakışlarını ( göz dili ) iyi takip ederseniz, onlar sizi yeri ve zamanı geldiğinde Kurşunkalem gibi küçülecekler ama sizi daha da BÜYÜTECEKLERDİR.
Makalemin üzeri biraz kamuflajlanmış olup, isim verilmeden kaleme alınması, son günlerde yaşanan bir durumu incitmeden, kırmadan, dökmeden irdelememdendir.
Belki kıssadan hisse çıkarılır diye.
Kucaklarımı sonuna kadar sağlık ve varlıklı geçirmeniz için açıyorum.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 2 Yorum