Savaş Aytimur

Savaş Aytimur

GÜNDEM MANİSA
[email protected]

Hubbucah (Makam mevkii hasleti)

23 Kasım 2023 - 22:57

Hubbucah (Makam mevkii hasleti)
İnsanların en fazla düştüğü nefis oyunlarından bir tanesidir.
Nefsin bu oyunu çoğu zaman gözle görülen ve fark edilen bir oyundur.
Öyle ki kişi benliğini tatmin etmede güçlük çekerek gerek para hırsı gerekse başka insanlardan hürmet görme hırsından dolayı bu oyuna düşer.
Sahip olduğu işten daha iyi bir işe sahip olmak için kul hakkını gözetmez, Allan’ın (c.c.) din hususunda emirlerini yerine getirmek için vakit harcamak yerine bu zamanı maddi makamda yükselebilmek için harcar.yüce  Allah’ı anmadan geçen her an kalbin ölümüne giden bir yoldur.
 Yüce Allah’ı anmak için harcayacağı zamanı daha fazla makam ve mevki hırsıyla geçirmek kalbi öldürür. Bu tarz kişilerde bu durum bir süre sonra karakter halini alır.
Toplum hayatında yaşanan huzursuzlukların temel sebeplerinden biri olarak, mevki tutkusu ve dolayısıyla insanın bencil arzularını gerçekleştirme meylidir.” Makam-mevki tutkusunun altında yatan asıl gayenin “bencillik meylinin” olduğuna işaret eden Gazali; “Mevki elde etme ihtirasında olan kişi, sahip olduğu veya sahip olduğunu zannettiği ya da öyle gördüğü meziyetler dolayısıyla kendisi hakkında hayranlık uyandırarak hayranlarını kendine bağlar.
Hürleri kendine köle yapar yüce Allah birliğimizi dirliğimizi kardeşliğimizi daim eylesin inşallah
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum