Harun Zeydanlı

Harun Zeydanlı

Farkındamısın
[email protected]

Modern Hayatın Ahlaksızlığı

19 Nisan 2021 - 09:00

Şunu belirtmeliyim ki toplum olarak hepimizin ortak kaygılarından olan insanlığın bir ayağı uçurumun boşluğunda öte ki ayağıda uçurumun zemin tarafında, eş, dost, akraba sohbet fırsatı buldukça bu konuyla ilgili fikir alış verişinde bulunup sitem ederek zihnimizi haliyle bayağı meşgul etmekte. Önceki kuşak, sonraki kuşağın gidişatına hayretler içinde baktığını nerede eski günler diyerek iç çektiğine hepimiz şahit olmaktayız. Benim kanaatimce insanlık nereye gidiyor sorusunun cevabı modernizim ve bir sonraki aşaması olan modernitededir.
*****
Modernite insanın tarihsel gelişimi bakımından düşüncede, değerlerde ve organizasyonlarda yakın zamanlara ait çok boyutlu değişimin adıdır. Din toplumsal yaşamda gerileterek Allah'sız bir dünya hayalini kurarak insanlara yaşam tarzı olarak dayatmıştır, bunda  başarılı olmuşmudur ? Evet sistemsel ve kurumsal anlamda başarmıştır. İnsanlığın en çok ihtiyaç duyduğu ahlaki değerlere savaş açarak insanlığı belirsizliğe itmiştir. Bireysel ve toplumsal ilişkilerde ciddi manada tahribat meydana getirmiştir. Bizler kendimizi muhasebeye çekip insanlık ahlaki değerlere neden ihtiyaç duyar sorusunu kendimize sormamız lazım.
****
Ahlaki değerler şahsiyet oluşumunda etkili olan önemli faktörlerden biridir. Toplumda bir değim vardır, biri ve bir çok kişi toplumun benimsemediği eylemde bulunsa bu ahlak iyi bir ahlak değil söylemini belirtir. Demek oluyor ki ahlak insanın alışkanlıklarını devamıdır sorusu karşımıza çıkıyor. Yani insan salt bir insan görünüşünde değil, duygularıyla hareket eden   varlıktır. İnsan duygularının,dürtülerinin dizginlenmesi iyi ahlakın şahsiyetle beraber ete kemiğe bürünmesi elbette ki referans kaynağının din bağlamıyla ilişkilidir.
Din insan ile birlikte doğmuş ve onunla birlikte devam eden bir kurumdur
*****
Dün olduğu gibi bugün de insanları ve insan eylemlerini   etkileyip yönlendiren kuvvetlerin başında gelir.Sevgi,saygı,şefkat,
merhamet,güven,hoşgörü gibi duygular.bireysel kimlikte kriter olarak belirse biriysel ve toplumsal ilişkilerde toplum olarak kazanım elde ederiz.
Sloganımız yaşanır bir dünya için toplum olarak ahlaki değerlere sahip çıkalım...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum