Harun Zeydanlı

Harun Zeydanlı

Farkındamısın
[email protected]

İnsan İnsanın Kurdudur

13 Mayıs 2021 - 09:00

Bu hafta ki köşe yazımı hobesin  insan insanın kurdudur düşüncesinden yola çıkarak bireysel ve toplumsal ilişkilerde insanın ruh halini şekillendiren, derinleştiren etkenlerin neler olduğunu bu etkenlerin insanlığa dair artılarını ve eksilerini her bireyin araştıra bilmesi ve davranış kalıplarını ona göre şekillendirmesi gerektiğine inananlardan birisiyim. 

****
İnsan insanı kurdudur düşüncesinin genel tanımı iki kişi aynı şeyi istediği an çekişme ve düşmanlık başlar. Bana göre hobes bu tespitinde insanın tümüyle tanımlarken olumsuz davranışlarını alıp olumlu davranışlarını dikkate almamış kaos ve savaş üreten bir varlık olarak görünmüştür. İnsan gerçekten de kaos ve savaş üreten bir varlık mıdır ? Zıddı olan barışın ve düzenin öncüsü müdür ? 
  Evet insanın iki yüzü vardır bir yüzü kaos ve savaş üretir öte ki yüzü ise barış ve düzenin öncüsü konumundadır. İnsan oğlu dünyanın en karmaşık biyolojik, kimyasal ve ruhsal yapısına sahil bir canlı.  Bazen hayvansal yönleri, bazen sevecen duygusal yönleri öne çıkabiliyor. 
 İnsan beyninin yüzde onu somutla çalışır yüzde doksanı ise soyutla. insan düşünen varlıktır bilgi üretir, sevgi üretir, nefret üretir kısacası hayata dair her şey üretir.
*****
Kısada  da olsa biraz empatiden söz etmek istiyorum. Empati bir kişinin kendisini duygu ve düşüncelerinden soyutlayarak bir başkasının inançlarını, arzularını ve özellikle duygularını farkına varabilme ve anlayabilme yeteneğidir.
Empati sosyal durumları doğru okur sonucunda ise iyi hisseder çünkü doğru yerde doğru tepkiler vermesini kolaylaştırır. Bireysel ve toplumsal ilişkilerde başkalarının duygularını daha çok dikkate alır ve önemseriz, yıkmayız yapıcı oluruz.  İnsanlığın barışı için merhametli olmak zorundayız. Merhamette hem başkasına zarar vermekten kaçınma, hem de başkasına ilişmiş olan zararı telafi etme çabası vardır. Kendi iyiliğini başkasının iyiliğinden ayrı tutmayan bireyler olmalıyız. 
*****
Dünya ya ve insanlığa zarar eklemeyi reddetmek zorundayız. Her nerede ise varolan ıstırabı dindirmek için gayret etmeliyiz. 
İnsan olmak hasabiyle hepimiz içimiz de merhamet tohumu taşırız.Seneca erdemler için doğarız onlarla doğmayız demişti Erdemin tohum dan çiçeğe dönüşmesi için onu beslememiz gerekir. Kısacası insanı sevecen duygularımız ön plana çıkarıp insan insanın kurdudur söylemini çürütüp insanlığımızın farkına varıp gül bahçelerinin sayısını çoğaltıp sevgiyi tüketen değil üreten olmalıyız.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum