HAKİYAN ÖZTEKİN

HAKİYAN ÖZTEKİN

KÖŞE BAŞI
[email protected]

İLLÜZYON

04 Şubat 2022 - 09:00


ÜRÜNOCAK 2021 FİYATIOCAK 2022 FİYATIFİYAT ARTIŞI %
BENZİN7,314,4898
MOTORİN6,6514,65123
EKMEK 200 GR1,5(230 GR)              2,566
1 KG UN71386
MAKARNA46,2556
OSMANCIK PİRİNÇ1422,561
KURU FASULYE193268
BEYAZ OEYNİR4590100
ZEYTİN264573
SİMİT (İzmirli için GEVREK)1,52,566
1 KG DANA KIYMA50100100
1 KG BÜTÜN TAVUK17,52966
1 KG PATATES2,75582
1 KG ELMA4,5878
1 KG PORTAKAL5980
1 LT SÜT7,51,580
1 PK KÜÇÜK KR BİSKÜVİ1,75371
1 KG RİZE ÇAY27,54356
1 KG SALÇA (28-30 BRİX)6,51169

Yaşı yetenler bilir, önceden  şehir, kasaba gezen çadır kumpanyaları vardı. Palyaçolar, cambazlar, hokkabazlar (sihirbaz) gösteriler yapardı. An’ın iksirine kendinizi kaptırıp keyifli bir yolculuğa çıkar, yapılanları ve söylenenleri alkışlamaktan elleriniz şişerdi. Gösteri sona erip çadırdan çıktığınızda hoop gerçek dünya. Her ne kadar gelen kumpanyalar değişse de yapılan gösteriler birbirinin aynı olurdu.
Saymayı bıraktım artık kaç maliye bakanı, kaç Merkez Bankası başkanı değişti. Tabi önemli bir kurum daha var TÜİK. Malum ülkemizde ekonomik başta olmak üzere  birçok farklı konuda araştırmalar yapıp bunlara ilişkin doğruluğu netleştirip gerçek verileri halka sunan kurum.  Birkaç gün öce hop TÜİK başkanı da değişiveridi bir gecede. Halka sunulmuş olan 2021 yılı enflasyon oranı yıllık bazda % 36,08 olarak açıklanırken, halkta gerçeği yansıtmadığı aslında gerçek enflasyon rakamının daha düşük olduğu algısı oluştu sanırım. Vatandaş tarafından gerçekçi bulunmayan enflasyon sonucu araştırmayı yapan ve açıklayan kurumun başındaki isim değişiverdi haliyle.

Vatandaşın derdi nedir? Tabi ki cebi. Yangın var cepte, alev alev tutuşmuş sürüyor, sesi çıkmıyor kimsenin, sesi çıkanları da duyan yok. Yukarıdaki tabloda vatandaşın cebini ilgilendiren ana kalemler ortada. İlave olarak bu ay gelen (gelmekte olan,gelecek) elektrik ve doğalgaz faturalarına yansıyan farkları da ekleyin. Ortalana aylık tüketimi 150 TL olan elektrik faturası 307 TL olarak yansımış, Geçen yıl Ocak ayında 380 TL gelen doğalgaz faturası 740 TL gelmiş ama enflasyon oranı yıllık % 36,08. Bakan değişiyor, kurumun başkanı değişiyor ama zamlar değişmiyor. Ya bakanlar iyi bakamıyor ya da başkanlar istenilen başkalaşmayı sağlayamıyor,  Türkiye İllüzyon Kurumu vatandaş üzerinde istenilen etkiyi gösteremiyor.  İktidara destek veren hatta partinin üyesi olan bazı esnaf odası başkanları bile elektrik faturalarından yakınıyor, esnaf buzdolabını çalıştıramaz, dondurma satamaz, elektrik faturaları kirayı geçti diye feryat ediyor.
Peki kardeşim durum bu kadar vahimse neden kamuoyu araştırmalarında  iktidar partisinin oyları % 30-35 arası geziniyor. Bu ülke ne krizler atlattı da krizleri yaşatan partiler yerle yeksan oldular. Onlar oldular da bugünkü iktidar neden olmuyıor ve hatta ülkemizin ilk partisi, ana muhalefet partisinden yüksek oy alabiliyor?


 İşte gerçek illüzyon (yanılşama), burada. Ülkemizde iktidarla ilgili sorun yok, ciddi bir muhalefet sıkıntısı var. Evet devlet kurumları, medya iktidarın elinde bunların hepsine katılıyorum ama soruyorum, yok mu bir kişi bu yangından cebi ve canı yananları kurtaracak? Üretmiyorlar, üretip anlatmıyorlar. Varsa yoksa beşli çete, yandaş medya, tüyü bitmemiş yetim hakkı, çalıyorlar, malı götürüyorlar söylemleri. Arkadaş biri de çıkıp demiyor ki ey vatandaş ahan da çare budur, biz bu sorunlar için çalıştık, kafa yorduk şu çareleri geliştirdik, şunları yapacağız, elimizde bu kaynaklar var ya da kaynağı buradan bulacağız, sorunlara bu şekilde çare olacağız. ,İşte projeler, işte kaynak modelleri, işte kadromuz. Yok mu arkadaş vatandaşın önüne çıkıp bunları söyleyecek bir parti? Vatandaş netlik istiyor, bütünlük istiyor, farklı seçenek istiyor; bulursa da peşine düşecek. Bırakın kısır kayıkçı kavgalarını, artık vatandaş gerçek gündemine, dertlerine dair somut, net öneri ve çözümler bekliyor. Değişin artık ya da değişimin önünü açın.
Yazımı klavyemde tıkırdatırken TÜİK 2022 Ocak ayı Enflasyon verilerini açıkladı, Bir önceki yıla göre TÜFE’de artış % 48,69. Hadi hayırlı işler, cep delik cepken delik, kevgir misin be kardeşlik.

Haftamız keyifli geçsin.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum