ALi LAPANTA ( Emekli Jandarma Korgeneral)

ALi LAPANTA ( Emekli Jandarma Korgeneral)

Önce Vatan
[email protected]

Türkiye ve Suriye Arasında Yaşanan Sorunlar

01 Aralık 2021 - 19:37

Türkiye ve Suriye arasında Baas rejiminin Suriye'de hüküm sürdüğü  baba Hafız Esat döneminden bugüne  kadar Güvenlik,(ter ör) Toprak, Su ve sınır hattında meydana gelen Yasadışı göç ve kaçakçılık olmak üzere bir çok sorunlar mevcuttur. Oğul  Başer Esat 'in komşuları ile iyi ilişkiler geliştirme çabaları olmuş olsada baskıcı ve totaliter rejimlerde bunun hemen mümkün olmadığını görmekteyiz.
ABD ve Emperyal güçlerin BOP.  projesi kapsamında Suriye'nin parçalanma sürecine dahil edilmesine kadar  AKP. İktidarı döneminde 2011 yılına kadar  Türkiye-Suriye arasında olumlu gelişmeler olmuş Guvenlik ve Ticaret başta olmak üzere  iyi gelişmeler yaşanmıştır.

Bugün gelinen noktada; ABD.nin Irak'ta olduğu gibi Suriye kuzeyindede PKK /PYD. garnizon devleti oluşturma, petrol ve yeraltı zenginlikleri kontrol altında tutma çabaları, bunun yanında Rusya'nında ABD.nin yayılmacı politikasına karşı koyma ve kendi çıkarları ( kara ve denizde üsler edinmesi) koruma adına  Suriyeden yana taraf olması,
İran devletininde; ABD. Karşıtlığı, oluşturulmaya çalışılan kürt oluşumunun ileride kendilerine sirayet edecek olması ve kendi rejimine yakın siyasi oluşumların varlığını güçlendirmek amacıyla  ABD 'ye karşı Suriye rejimine destek vermeye çalıştıklarını görmekteyiz.
Türkiye halen 912 km.sınırı bulunan Suriye devleti ile ilgili;
 Sınırımız boyunca oluşan guvenlik sorunu ve oluşturulmaya çalışılan Pkk/Pyd  garnizon kuvveti oluşumu,
Suriye’den gelen insani göç hareketinin yarattığı  sorunlar,
Idlip bölgesinde sıkışan muhalif rejim güçleri ve diğer oluşumların yarattığı sıkıntılar,
 Suriye'nin Toprak ve siyasi bütünlüğünün kaybedilmiş olmasından kaynaklanacak sıkıntıların bizede yansıyacak olması vb. sorunlara tedbir almak ve çözüm bulmak arayışları içerisindedir.

Ülkemiz son yıllarda farklı cephelerde  farklı sorunlarla uğraşmaktadır.ayni anda tüm cephelerde mücadele etmek güçtür.  Kurulacak ittifaklar ve Siklet merkezi oluşturularak   cephe daraltmak mecburiyetindeyiz.  Bugün  gelinen noktada ABD- Türkiye ilişkilerindeki derin ayrılıklar ve çıkar çalışmalarının onarımı zor gözükmektedir.  ABD. nin Irak kuzeyinde olduğu gibi Suriye kuzeyindede garnizon devlet oluşturma isteği netleşmiş  durumdadır. Bunu önlemenin yolu Rusya ve İran devletininde
 içinde bulundugu ülkelerle  işbirliğine giderek sorunları çözmekten geçer.

Bugün Cumhur Başkanlığı sistemiyle yönetilen ülkemizin Suriye ile ilgili politikasi sürdürülebilir bir politika değildir. Türkiye devletinin sonsuza kadar yabancı ülke topraklarında kalması  hem uygun değil hemde sürdürülebilir degildir..( Esat rejimi değişsin, yeni anayasa yapılsın vb.dayatmalar doğru değildir. Bugün  Arabistanda'ki suud ailesinin  yönetimde olması veya demokrasi eksikliği kimsenin derdi değildir. Başta ABD. Ve diğer ülkeler  kendi ulke  çıkarlarına bakmaktadir.)  Soylem olarak  Suriye'nin Toprak bütünlüğünden bahsedmekteyiz.

Ancak uygulamada Eylem ve soylem birbirini tutmamaktadir.  Çünkü  an itibarıyla Suriye'nin Toprak ve siyasi bütünlüğünün bahsetmek çok doğru değildir. Suriyenin Toprak bütünlüğünün yanında  siyasi bütünlüğüde çok önemlidir. Suriye'de oluşacak bir federal yönetimin ileride Irakta olduğu gibi adım adım bağımsız bir kürt oluşumuna  dönüşecek olması unutulmamalıdır.
Gelinen noktada Türkiye'nin  bekası ve güvenliği ile ilgili birinci sorunu SURİYE,dir. Yapılması gereken Suriye'nin Toprak ve siyasi birliğinin  korunmasi için mevcut rejim ile işbirliğine gidilmelidir. Ancak bu yeterli olmayacaktır. ABD.nin yayılmacı ve garnizon devlet oluşturma çabalarını tek başımıza önlemede başarılı olma şansımız olmayabilir.  Rusya ile ivedi işbirliğine girilerek üçlü hatta dortlü (Turkiye,Rusya,Suriye, İran işbirliğine gidilerek)  oluşum ile ABD.ye bölgede geri adım attırmak imkanlar dahilindedir. . ( bölgede  Rusya ile bazı sıkıntılar olsada ABD. Sozkonusu olduğunda aşılamayacak sıkıntılar olmayacağı kanaatindeyim).

Yapılacak ışbirliği ile Pkk/Pyd  oluşumuna karşı Türkiye  kuzeyden Rejim güçleri güneyden ( Rusyanın genel desteğini alarak) yapılacak müşterek harekatla oluşturulmaya çalışılan oluşumun önlenmesi ve Suriye'nin topraprak bütünlüğünün sağlanması mümkündür. Bu işbirliği kapsamında  Idlip bolgesinde  Rusya ve Esat rejiminin talepleride dikkate alınarak gerekli bir çözüm oluşturulmalıdır. Bütün bunlar yapılırken Irak'ta meydana gelen gelişmelerde yakinen  takip edilerek gerekli tedbirler alınmalıdır. Bilindigi gibi Irak merkezi yönetimi ile  ırak kuzeyi bölgesel yönetimi arasında imzalanan protokol gereği Türkmen şehri KERKÜK 'ün güvenliği için 25 Kasım 2021 de peşmerge gücü olan 20. Tugay Kerkük'e konuşlanacaktır. Bu durum bir ABD. Projesi olup Kerkük bölgesindeki Turkmenlerin varlıklarının sonlandırılması ve ileride olusturulacak kürt devletinin ekonomik kaynağının olusturulması projesidir. Onun için bolgede oynanan oyunlarının farkında olmak ve proaktif 
 davranılarak gerekli tedbirler almalıdır.
Diğer yandan bölgesel sorunların (Ukrayna, Kıbrıs,Mısır ,,Libya, ermenistan,)  çözümünde ülke çıkarları göz önünde bulundurularak Başta Rusya olmak üzere Iran İsrail,  Mısır ve diğer ülkelerle ilişkilerimizi tekrar gözden geçirip doğru  ve stratejik denge politikaları üretmek mecburiyetindeyiz. 
 Selam ve saygılarımla.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum